Hvordan smitter forkjølelse?

Man kan også bli syk av å ta på øynene eller nesen etter at man har vært i berøring med en forkjølet person – eller gjenstander han eller hun har overført virus til, som dørhåndtak eller håndklær. Dette skjer fordi virus klistrer seg til kroppens celler, f.eks. hudceller eller slimhinner, og deretter trenger inn i cellen for å kunne formere seg og infisere.

Det er derfor viktig å vaske hender etter at man har tørket nesen. Det brukte papirtørkle skal helst kastes i søpla, og ikke puttes tilbake i lommen.

Svever i lufta

Fordi virus kan holde seg svevende i lufta en stund, er muligheten for smitte nærmest ubegrenset. Fra man blir smittet til symptomene begynner å komme, går det fra et halvt til tre døgn. Det er i de to til fire første dagene av infeksjonen konsentrasjonen av virus er størst i kroppen, og det er derfor i denne perioden man er mest smittefarlig.

Blir du ofte forkjølet på høsten?

Det er helt logisk. Grunnen til at høsten er høysesong for forkjølelse, skyldes i hovedsak to ting: Virus overlever bedre i kulde, og vi er mer inne og tettere på hverandre.

Kilder:
Norsk heleseinformatikk
Radiodoktoren
Store medisinske leksikon
Wikipedia
kk.no

Denne siden er designet & utviklet av EasyWeb Norge