Hva er forkjølelse?

Både forkjølelsesvirus og influensavirus trenger å klistre seg på overflaten av kroppens celler for å trenge seg inn i den. Viruset utnytter da cellen til å kunne formere seg og spre seg via blodbanen.

Forkjølelse er en mild virusinfeksjon i nesen og halsen. Man får betennelsesreaksjoner i slimhinnene i nesen og de andre luftveiene, og vanlige symptomer er tett, rennende nese, sår eller kløende hals, hoste, nysing, hodepine og slapphet.
Som regel er man ikke forkjølet mer enn 3-6 dager, men hosten kan vare opp til tre uker.

Du føler deg sykere når du blir smittet med influensa. Sen er nemlig en mer alvorlig luftveisinfeksjon som i tillegg til forkjølelsessymtomene også innebærer høy feber, frysninger og muskelsmerter.

Hvor ofte blir man rammet av forkjølelse og influensa?

Forkjølelse er den mest vanlige infeksjonssykdommen hos mennesker. I gjennomsnitt blir voksne forkjølet litt over en gang i året. Hyppigheten avtar med årene. Det er vanlig å bli forkjølet ved sesongskifte/årskifte. Barn kan ha opptil ti forkjølelser i året, unge voksne to til tre, mens voksne ofte har færre.

Influensavirus invaderer som regel en gang i året i vinterperioden, og viser seg som en epedemi hvor større grupper av befolkningen rammes i en viss periode.

Visste du at det finnes mange hundre forkjølelsesvirus?

Det er ikke bare én type virus som forårsaker forkjølelse, men flere hundre. De mest vanlige er av gruppen coronavirus eller rhinovirus. Av sistnevnte finnes det igjen over 80 typer.
Derfor blir man ikke immun mot forkjølelse, slik man vanligvis blir etter virusinfeksjoner. 

 

Kilder:
Store medisinske leksikon
CDC
Norsk Helseinformatikk
Radiodoktoren – Forkjølelse
Radiodoktoren – Influensa – naturlig behandling

Denne siden er designet & utviklet av EasyWeb Norge