Har du hørt at hjertet stopper når du nyser?

Trykket til nyset starter i mellomgulvet. Man stenger av nese og munn slik at trykket kan bygges opp. Under nyset løftes tungen og ganen senkes, slik at en del av lufta også går gjennom nesen. Dette i motsetning til ved hosting.

Irritasjon

Det er ulike grunner til at vi nyser. Som regel utløses nyset av irritasjon av neseslimhinnen. Slike irritasjoner kan skyldes infeksjon i øvre luftveier, allergi, tørt inneklima, anatomiske forandringer som skjeve neseskillevegger, eller mer sjelden: svulster i nesehulene eller bihulene, eller blødninger fra nese eller svelg.

Nyset er til for å beskytte luftveiene mot fremmedlegemer.

Både mennesker og dyr nyser. Har du hørt at hjertet stopper når du nyser? Dette er en påstand som har blitt tilbakevist.

Cirka 25 prosent av oss nyser når vi ser på sola eller andre sterke lyskilder.

Forskningen har ikke funnet ut av hvorfor det er slik, men en teori er at nysingen gir øynene en forbigående beskyttelse av det sterke lyset. Man tror denne formen for nysing er arvelig.

Prosit?

Det er vanlig å si «prosit» til folk som nyser. Ifølge Wikipedia stammer ordet fra det latinske pro («for») og sit («måtte det være»), og kan oversettes med «måtte det være til gagn for deg».

Gammel overtro så nyset som et forvarsel på noe som enten var godt eller ondt. Ved å si «prosit» håpet man at det gode skulle skje. I Storbritannia og Tyskland bruker man henholdsvis uttrykkene «bless you» og «Gesundheit».

Voldsomme og stille nys

Men hvorfor er det slik at noen nyser så det knapt nok høres, mens andres nys framstår omtrent som høylytte eksplosjoner?

– Jeg kjenner ikke til noe forskning på dette, men man kan forestille seg logiske forklaringer på noen av forskjellene, sier Ståle Nordgård, som er professor ved Institutt for nevromedisin ved NTNU og nese-og bihulekirurg ved St. Olavs hospital, til forskning.no.

– For eksempel har menn kraftigere muskulatur og større lunger enn kvinner, så det kan være en grunn til at menn nyser kraftigst.

Vi bruker mange flere muskler når vi nyser enn når vi hoster, og derfor kan et nyst også bli mer intenst. Muskler både i bryst, nakke, svelg og ansikt er i sving, sier han.

Høflig nysing?

Kan man stoppe et nys? Nordgård mener det hjelper å svelge gjentatte ganger. Et annet kjent triks er å presse tommelfingerneglen mot øverst ledd av lillefingeren.

Den ”riktige” måten å nyse på, er å gjøre det ermet på genseren. Da samles dråpene i tekstilet i stedet for å sveve rundt, eller havne i hendene dine.

Nysing utløser enorme krefter. Ifølge magasinet Illustrert vitenskap slynger vi ut mellom 3000 og 5000 små dråper i luften med en fart på 120 kilometer i timen når vi nyser, noe som tilsvarer orkans styrke. I kontrollerte forsøk skal det ha blitt målt nys med en hastighet opptil 167 kilometer i timen.

Kilder:
Wikipedia
Wikipedia
Store norske leksikon
Forskning.no
Illustrert vitenskap

Denne siden er designet & utviklet av EasyWeb Norge