Blir menn sykere enn kvinner?

Joda, han har «man flu» – manneinfluensa! Det sies ofte at når menn blir syke, så har de en tendens til å bli veldig syke, og synes skikkelig synd på seg selv. Men «man flu» er vel bare en myte, eller?

Forskning kan faktisk tyde på fenomenet har noe for seg. Det er i stor grad påvist av kvinner har sterkere immunforsvar enn menn.

– Når det gjelder immunforsvarets slagstyrke, så er det visse holdepunkter for at kvinner har bedre våpen og sterkere skyts å stille opp med enn menn, sier professor Anne Spurkland, som forsker på gener og immunforsvar ved Universitetet i Oslo, til VG.

Mannlig hormon

Nylig kom immunologer ved universitetet i Stanford, USA, fram til at høyt testosteronnivå kan kobles sammen med dårligere immunforsvar.

– Dette er den første studien som viser tydelig sammenheng mellom testosteronnivå, genetikk og respons hos menneskers immunforsvar, sier forskningsleder Mark Davis i en pressemelding, ifølge VG.

I studien, som ble publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences i 2013, viste det seg at kvinner og menn med lavt testosteronnivå responderte betydelig bedre på influensavaksiner, og produserte flere antistoffer.
De som hadde høyt testosteronnivå gjorde det dårligere – og ble dermed sykere.

Urmannen har skylden

Forskningslederens teori er at den ur-tradisjonelle mannsrollen har med saken å gjøre. Når mannen skulle jakte, krige og beskytte, hadde han stor risiko for å få infiserte sår. Et aktivt immunsystem kan lettere føre til fatalt septisk sjokk, altså at kroppen overdriver motstanden mot infeksjonen, noe som igjen kan ha langt alvorligere konsekvenser enn selve såret.
Derfor kan det historisk ha vært smartere for menns overlevelse å ha et svakere immunforsvar.

– Kvinner mer robuste

Også tidligere forskning har kommet fram til samme slutning, men pekt på andre årsaker.
«Kvinner har et sterkere og mer robust immunforsvar enn menn», skriver genforskere ved Gent universitet i Belgia i en artikkel publisert i forskningstidsskriftet BioEssays i 2011.

De mener grunnen er kvinnens fordel med to X-kromosomer. Dette kromosomet inneholder nemlig stoffer som er viktige for immunforsvaret.
Når et gen knyttet til X-kromosomet blir ødelagt, har kvinnen en «backup» i det andre. Mannen har som kjent et X- og et Y-kromosom.

 

Kilde:
Proceedings of the National Academy of Sciences
VG
VG

Denne siden er designet & utviklet av EasyWeb Norge