Hvorfor hoster vi?

Vi hoster fordi vi skal renske luftveiene. Det er i hovedsak to typer hoste, i følge overlege Bjørn Johansen på helsenett.no:

Produktiv hoste, som innebærer at man hoster opp noe, og tørrhoste eller irritasjonshoste.

Nervetråder

Under slimhinnen i luftrørene ligger små nervetråder. Det er når disse blir irritert, at hosterefleksen utløses. Mellomgulvet trekker seg automatisk sammen og luften som er i lungene og luftveiene presses ut med stor fart.

Gå til legen?

Når er det på sin plass å oppsøke lege? Får du hoste under en forkjølelse, er det som regel uskyldig. Varer hosten mer enn fire uker etter forkjølelsen, kan det imidlertid være lurt å undersøke det nærmere.

Opplever man tungpust og piping i forbindelse med hosting, kan det tyde på astma. Hoster man opp slim som inneholder blod, eller er gulgrønt, bør man også gå til legen.

Unngå kald luft

Akutt eller kronisk irritasjon av luftveiene kan gi hoste, for eksempel å puste inn for mye kald luft. Sykdommer som kan forårsake hoste, er astma, kronisk bronkitt og emfysem, lungefibrose, hjertesvikt og brysthinnebetennelser.

Hoster man over en lang periode, fører det i seg selv til at slimhinnene blir så irritert at man fortsetter å hoste lenge etter at den opprinnelige årsaken er forsvunnet.

Kilder:
Helsenett.no
Wikipedia om hoste 

Se våre produkter

Denne siden er designet & utviklet av EasyWeb Norge