Hva er snørr?

Snørr (latin: mucus) består av vann, proteiner, enkle sukkerarter og bakteriedrepende stoffer som produseres av slimhinnene i nesa.
Kroppen produserer rundt én liter snørr per døgn.

Norrønt snørr

Ordene snørr og snott stammer fra norrønt. De henger sammen med ordene snuse og snyte. Snørr er altså det man snyter ut – neseslim.

Immunforsvaret

Snørr blir laget i slimhinnene. Det er en del av immunforsvaret vårt og har som oppgave å hindre støv, bakterier, pollen og virus i å komme ned i lungene med lufta vi puster inn.
De små flimmerhårene i nesa holder på slimet slik at det ikke havner i luftrøret. Etter hvert tørker det inn rundt for eksempel støvkornet – og det har dannet seg en buse.

Vanligvis blir snørret ført bakover i nesa og ned i magesekken hvor det uskadeliggjøres av fordøyelsessystemet. Når vi snyter oss eller nyser, tar snørret med forurensningen ut av nesa.

Fargen er viktig

Hvordan snørret ser ut, kan si oss noe om vi er syke eller friske. Vanligvis er snørret blankt og fargeløst som vann, men litt tykkere.
Slimhinnene produserer litt mer snørr når vi er forkjølet eller har allergi, og det begynner å renne fra nesa.

Når vi har en infeksjon, strømmer hvite blodlegemer til for å behandle. Disse setter farge på snørret, slik at det blir gult eller grønt. Dersom det i tillegg lukter vondt av snørret, er det sannsynlig at man har fått en bakterieinfeksjon.

 

Kilder:
Wikipedia
Nysgjerrigper.no

Denne siden er designet & utviklet av EasyWeb Norge